Eind februari plaatsten we al een artikel over de opmerkelijke wijzigingen in de wijze waarop verzekeraars verplicht worden voorbeeldrendementen voor beleggingsverzekeringen te berekenen. Na de zorgen die verzekeraars al uitten heeft Minister Hoekstra van Financiën nu ook gereageerd in een antwoord op Kamervragen van Omtzigt & Ronnes. Hoekstra geeft aan dat voorbeeldrendementen gebaseerd op een periode van 5 jaar kunnen leiden tot niet realistische verwachtingen (lees, veel te hoge verwachtingen) bij consumenten.

Tot 1 januari gebruikten Nederlandse verzekeraars voorbeeldrendementen die gebaseerd waren op een periode van 20 jaar terwijl nu slechts 5 jaar wordt teruggekeken.  In de afgelopen 5 jaar van opgaande beurskoersen kan dit tot grote verschillen leiden. Bedroeg het voorbeeldrendement voor aandelen dat verzekeraars hanteerden eind 2017 nog 6,5% per jaar (gebaseerd op een gemiddelde van 20 jaar) is ditzelfde percentage nu gestegen tot 12% (gebaseerd op een gemiddelde van 5 jaar).

De nieuwe regels vloeien voort uit een Europese verordening die rechtstreeks geldt in alle EU-lidstaten. Nederland mag hier dan ook niet zo maar van afwijken. Er zijn inmiddels meer lidstaten die hun zorgen hebben geuit over de nieuwe rekenmethodiek. Toezichthouder AFM zal namens Nederland deelnemen aan het overleg met andere nationale toezichthouders. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn brengen we je uiteraard op de hoogte.

Tip van WensinkPensioen; wees kritisch op de wijze waarop voorbeeldrendementen zijn berekend en vraag desnoods om rendementen over een langere periode.