De corona crisis heeft veel financiële gevolgen, dit kan ook  het geval zijn als je bijna met pensioen gaat.

Als je nu pensioen opbouwt in een beschikbare premieregeling worden de pensioenpremies belegd. Door de corona crisis zijn de beurskoersen gedaald. Daardoor kan je pensioenkapitaal ook minder zijn geworden.

De meeste deelnemers aan een beschikbare premieregeling beleggen in een zogenaamde “lifecycle”.  In een lifecycle wordt belegd in aandelen, obligaties en andere renteproducten. Naarmate de pensioendatum dichterbij komt wordt steeds meer in obligaties en renteproducten, en steeds minder in aandelen belegd. Hierdoor wordt beoogd om te voorkomen dat een daling van bijvoorbeeld aandelen tot gevolg heeft dat jouw pensioen ook meteen evenveel minder waard wordt. Door te beleggen in een lifecycle wordt je pensioenkapitaal dus beschermd tegen grote dalingen.

Betekent dit dan dat de corona crisis geen gevolgen heeft voor de hoogte van je pensioen?

Dat kunnen we pas zeggen als duidelijk is hoe je nu belegt, wat er is afgesproken voor de beleggingen in de toekomst en hoe je het pensioen wilt laten uitkeren. Want je hebt keuzes. En die keuzes zijn nu extra van belang.

Wat kun je doen met je pensioenkapitaal?

  • Je kunt er voor kiezen om ook vanaf de pensioendatum (een deel) van je pensioenkapitaal te blijven beleggen. Als de koersen in de toekomst stijgen, dan stijgt je pensioen mee.
  • Je kunt er ook voor kiezen om in eerste instantie een hoger, en later een lager pensioen uit te laten keren. Of dit verstandig is, is afhankelijk van jouw persoonlijke financiële situatie.
  • Vaak is het mogelijk o met deeltijdpensioen te gaan. Je blijft dan gedeeltelijk werken en je gaat gedeeltelijk met pensioen. Het salaris dat je met het werken verdient wordt aangevuld met pensioen. Het deel van het pensioen dat niet wordt uitgekeerd blijft belegd. Dit wordt later omgezet in pensioen.
  • Het is vaak ook mogelijk om de pensioendatum uit te stellen. Je werkt dan langer door en gaat later met pensioen. Als je pensioenkapitaal is gestegen zul je da een hoger pensioen ontvangen.

Welke mogelijkheden je precies hebt en wat het beste bij je past is afhankelijk van de pensioenen die je hebt opgebouwd en van jouw persoonlijke situatie. Bel of mail ons voor een persoonlijk advies. Dit kan ook als je geen klant bent van ons.