Pensioenbegrippen

Onze pensioenbegrippen database bevat een uitgebreide verzameling van de meest voorkomende termen die in Nederland worden gebruikt. Per begrip geven we een heldere uitleg. Ben je op zoek naar de juridische (lees: ingewikkelde) uitleg raadpleeg dan de Pensioenwet.

Staat het begrip dat je zoekt er niet tussen? Of heb je een andere vraag. Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bellen (0546 769 116) mag natuurlijk ook!

Wat is een uitkeringsovereenkomst?

Een uitkeringsovereenkomst geeft vooraf duidelijkheid over de hoogte van de pensioenuitkering die een deelnemer kan verwachten. Het type pensioenuitvoerder bepaald of de uitkering ook echt gegarandeerd is.

Met de komst van het nieuwe pensioencontract gaat deze duidelijkheid in de toekomst verdwijnen. Dit betekent dat voor iedereen het pensioen onzekerder wordt.

Wat is de verbeterde premieregeling?

De verbeterde premieregeling is een pensioenregeling waarbij de deelnemer de mogelijkheid krijgt om op zijn pensioendatum te kiezen voor een variabel pensioen. Tot de introductie van de Wet verbeterde premieregeling…

Wat is het nieuwe pensioencontract?

In het nieuwe contract is sprake van een pensioendoelstelling. De deelnemers in het nieuwe contract krijgen een pensioenpremie toegezegd. Er komt daarmee een eind aan de vaste pensioenopbouw. In plaats daarvan krijgt iedere deelnemer een persoonlijk aandeel in het collectieve pensioenvermogen van het pensioenfonds. Hiermee ‘koopt’ de deelnemer later zijn pensioenuitkering. Voor deelnemers is zo direct inzichtelijk hoeveel vermogen voor hun eigen pensioenvoorziening beschikbaar is.

Wat is de AOW franchise?

De AOW franchise is een term die vaak genoemd wordt in pensioenoverzichten. Maar wat betekent die term nu eigenlijk? De AOW franchise is het deel van het salaris waarover geen…